fbpx

A szimbólumok régóta az életünk részesei, általuk nincs szükség szavakra.

Akár jó, akár rossz, minden szimbólum jelent számunkra valamit, amit egységesen értelmezünk, bárhol is éljünk, bármilyen nyelven is beszéljünk. Itt van 14 spirituális szimbólum, amelyek mindenhol ugyanazt az üzenetet hordozzák magukban.

A spirituális szimbólumok nagyobb erővel bírnak társaiknál, hiszen az Univerzum üzeneteit hordozzák magukban.

Talán nem tudjuk mindegyikről, mit is jelent, mégis használjuk. Most kicsit közelebb kerülhetünk hozzájuk és felhasználhatjuk őket a spirituális ébredésünkhöz, spirituális gyógyuláshoz vagy a magasabb énünk eléréséhez.

Külön érdekesség, hogy mivel most 14 szimbólumot gyűjtöttünk össze, magát a számot is nézzük meg közelebbről.

Bár a számmisztika egy teljesen más terület, jó tudni, hogy a tizennégyes a szabadságot, az önmeghatározást, a kíváncsiságot, és a függetlenséget jelenti. Az alábbi szimbólumok is ebben a szabadságban és önazonosságban segítenek bennünket. Ugyan sok közülük nagyon hasonlít egymásra, mégis megtalálhatóak bennük azok a különbségek, amelyek segítségével felismerhetjük, melyik illik a leginkább a saját helyzetünkhöz. Használjuk őket, higgyünk az erejükben és forduljunk hozzájuk, amikor szükségesnek érezzük!

 

Merkaba

A merkaba több szó eredménye. Mer vagyis fény, Ka, azaz lélek és Ba, ami azt jelenti test. Együttesen eredményezik azt a jelentést, amelyet a szimbólum takar, vagyis, hogy a test és lélek szorosan kapcsolódnak egymáshoz és fény veszi körül őket. A két egymásba illesztett, de ellentétes irányba néző háromszög is ezt a kapcsolatot reprezentálja. A tökéletes egyensúlyt női és férfi energia, valamint a földi és spirituális élet között. Mindegyik megvan bennünk, csupán meg kell tanulnunk, hogyan éljünk olyan életet, amelyben egyensúlyba kerülnek.

 

merkaba szimbólum

 

Spiral

A legrégebb óta ismert spirituális jelek egyike. Első ránézésre nem tűnik többnek, csupán kanyargó vonalnak, de ennél fontosabb jelentéssel bír. Azon túl, hogy sokunkra hat nyugtatóan a puszta rajzolása és nézése, az életünket is jelöli. Egyikünk története sem csak annyi, hogy megszületünk és máris azok vagyunk, akiknek lennünk kell. Mindannyian bejárunk ösvényeket, kanyargósakat, rizikósakat. Megmászunk akadályokat, hegyeket, bekerülünk az erdőbe, ahonnan azt érezzünk, nincs kiút, de aztán mégis csak kikecmergünk belőle. A spirál pontosan ezeket az állomásokat jelöli. Azt, hogy a valódi önmagunkig nem egyenes az út, hanem csavarokkal teli.

 

szimbólum spirál

 

Mandala

A szankszrit szó azt jelenti „kör”, és ennek megfelelően ilyen alakúak is a mandalák. Az Univerzumot képviseli, a mintái pedig minket, hiszen mi is ennyire harmonikusan és egyensúlyban kapcsolódunk egymáshoz és az Univerzumhoz. Általában színesek, és a mintázata különféle lehet, sőt, személyre szabottat is készíthetünk magunknak. A mandala abban segít minket a mindennapokban, hogy a rohanástól és stressztől elszakadjunk és feltárjuk magunkban az ősi tudást, ami mindenkiben ott lakik mélyen, és amely minden kérdésre tudja a választ.

 

Om

A legerőteljesebb hang, amit használni tudunk. Általa lépünk kapcsolatba az Univerzummal, hiszen a rezgés, amelyet létrehozunk, miközben kimondjuk hangosan, pontosan az a rezgés, amellyel a világegyetem is működik. Stresszes, zűrős helyzetben emiatt képes minket megnyugtatni. Kitisztítja az elménk és megnyitja a csakráinkat, hogy ne az egóval, hanem a felsőbb énünkkel lássuk a világot.

 

Hamsa

Ez  szimbólum védelmet nyújt. Megvéd bennünket mindenféle negativitás és rossz szándékú ember ellen. Szerencsét és boldog jövőt biztosít annak, aki viseli valamilyen formában. Helyesírását illetően több változata létezik, nevezik khamsának vagy chamsának, a jelentése mégis ugyanaz. Azt viszont már befolyásolja az erejét, hogy merre is néznek az ujjak. Ha lefelé, akkor a szerencsehozó képessége növekszik, több jóságban és boldogságban lesz részünk. Ha viszont felfelé néznek, akkor a gonoszság és negatív energia elleni védelme erősödik fel.

 

hamsa-védelmező-szimbólumok

Yin Yang

Az egyensúly csak úgy jöhet létre, ha minden oldal megfelelően érvényesül. Az életben sem minden csupán rossz vagy jó. Nem lennénk itt, ha csak szomorúság és fájdalom lenne, de ne essünk tévedésbe, a csupa boldogság és akadálymentes élet sem lenne élhető. Kell, hogy legyenek néha nehéz időszakok, hogy tanulni  és fejlődni tudjunk. A yin és yang pontosan ezt reprezentálja. Az életben vannak lentek és fentek, szomorúság és vidámság, és rajtunk áll, hogy egálba hozzuk és megértsük, a földi lét mindkét oldalára szükségünk van.

 

Nevető Buddha

A nevető Buddha azt üzeni nekünk, hogy türelemmel, szeretettel és empátiával élve, kialakíthatjuk azt az életet, amelyet élni szeretnénk. A szimbólum vagy akár egy kis szobor a vidámságot és a boldogságot nyújtja számunkra.

 

Szivárvány

Sokan szeretjük a szivárványt, nagy esőzések után rögtön keressük, merre láthatunk majd egyet, viszont azt már lehet, kevesebben tudjuk, mit is jelent a szimbóluma. A remény, az ígéret és a kitartás jelképe. Minden vihar után előbújik egyszer a Nap és csodálatos szivárvány az eredménye. Ugyanez igaz az életünkre nézve is. Minden nehézség után eljön, amiért küzdünk, és amiért érdemes állni a vihart. Ha pedig a színekre koncentrálunk külön-külön, ráébredhetünk, hogy a csakráink sorozatát követi. Kezdve a vörössel egészen eljutva a liláig.

 

Álomfogó

Az őslakos amerikaiaktól származik az eredete, és talán az egyik legismertebb spirituális szimbólum. Úgy tartják, hogy megszűri a rosszat, nem csak álmunkban, hanem ébrenlétünkben is. Szerencsét és békét hoz életünkbe, valamint bölcsességet és iránymutatást is kapunk általa.

 

Élet fája

Az élet olyan, mint egy fa. Ahhoz, hogy biztosan állja a viharokat, mély gyökereket kell növesztenie. És ha ez megvan, akkor tud kibontakozni, virágba borulni. Mi magunk is ilyenek vagyunk. Ha mély és erős gyökereink vannak, tehát tudjuk, kik vagyunk, milyen elveink vannak, minden alapvető szükségletünk rendelkezésünkre áll, van mit ennünk, szeretnek és az önbizalmunk is elég ahhoz, hogy ki merjünk menni a világba, akkor tudunk fejlődésnek indulni. Az élet fája azt szimbolizálja, hogy a fejlődés lehetséges, de ehhez elengedhetetlen, hogy szilárdan a talajon álljunk.

 

az élet fája szimbólum

 

Enzo

Az enzo vagy másik nevén a zen kör a minimalizmust, a tisztaságot és egyszerűséget szimbolizálja. A befejezetlen rajzolt kör fejezi ki azt a pillanatot, amikor az elme végre szabad és elenged minden aggodalmat és az egóval járó bonyodalmat. Ebben az állapotban pedig megindulhat az alkotás. Ami a lelkedben lakik képes megszületni, formát ölteni, hiszen szabadon áramlik, nem blokkolja a félelem vagy a külvilág hangja. Az elegancia, erő és felvilágosodás jelképe is ez a kör.

 

szimbólum enzo

Unalome

Az unalome jelenti az utat, amit a felvilágosodásig megteszünk. A szimbólum elsőre kusza összevisszaságnak tűnik, de ha darabjaira szedjük, rögtön értelmet nyer. Az aljáról indulva, ahol a fordított violin kulcsra emlékeztető részt találjuk, az jelenti a káoszt, amelyben elvesztjük sokszor önmagunkat is. De a születést is megjeleníti, hiszen akkor még korántsem vagyunk azok, akiknek lennünk kell majd.

Felfelé haladva, a gubancra emlékeztető vonal jelképezi a hibáinkat és a leckéket, amelyeket meg kell tanulnunk. Az egyenes vonal szimbolizálja az átalakulásunkat, azt amikor már nem maradunk a múltban és nem is hibának vagy bukásnak értelmezzük az utunk során szembejövő akadályokat, hanem olyan tanulási fokoknak, amelyek segítenek azzá válni, akikké lennünk kell. A három pont pedig maga a felvilágosodás, amelyet elérve igazán egyensúlyban élhetünk a felsőbb énünkkel.

 

unalome szimbólum

 

Namaste

Maga a szimbólum két összeillesztett kézfej, viszont a „namste-érzés” több mint egy kép. Mint olyan sok minden a spirituális világban, ez a szó is több részből áll. A Nama azt jelenti, meghajolni, as, vagyis én, te azaz te, együttesen adják azt, hogy meghajolok előtted. És ha láttad már vagy te magad is használod, például jóga után, akkor tudod, hogy nem csak összeérintik az emberek a kezüket és kimondják, hogy namaste, hanem meg is hajolnak. Hiszen ez a szó és gesztus a hála, a kapcsolódás és az egymás iránti tisztelet jele. Érintsd össze a tenyeredet a szíved előtt és finoman hajolj meg miközben kimondod: namaste!

 

Csakrák

A hét fő csakránk mindegyikének más és más szimbóluma van. Ahogy egyre feljebb haladunk a szinteken, úgy változnak a szimbólumok is. Az alapcsakránk, vagyis a gyökércsakránk a stabilitást, a gyökereket, az alap energiát hordozza magában. A hetedik csakránk szimbóluma már a magasabb én ismeretét és a kozmosszal való együttműködést testesíti meg. Minden csakra kinyitásában és tisztításában segít, ha ismerjük a szimbólumát. Rajzoljuk le, fessük ahova tetszik és nézzük, miközben az adott csakrát próbáljuk aktiválni. Ehhez több cikket is találni az oldalon, olvasd végig a csakra sorozatot!

 

Szükségünk van szimbólumokra, mivel az az erő, ami belőlük ered, az a hit, amelyet beléjük fektetünk segítségül szolgálnak a nehezebb időszakokban. Ha spirituális ébredésed kezdetén vagy, minden újnak és kuszának fog tűnni, de ne aggódj, amint jobban beleásod magad a témába, máris értelmet nyer minden. Kezdetnek itt ez a 14 szimbólum. Válaszd ki, melyik adja a legnagyobb támogatást és melyikkel szimpatizálsz a leginkább!

Pin It on Pinterest