fbpx

Életünk során a nekünk szóló ego-üzenetek mind arról próbálnak meggyőzni, hogy az értékük attól függ, milyennek látnak bennünket mások, és mi a véleményük rólunk. Persze csak a hamis önmagunk állítja, hogy az értékelésünk egy külső valamitől vagy valakitől függ.

Sajnos gyermekkorunktól kezdve megtanultuk, hogy önmagunkkal kapcsolatban jobban hiszünk mások véleményében, mint a sajátunkban. A szüleinket, a testvéreinket, a barátainkat, a tanárainkat – mivel ezt szoktuk meg – többre tartjuk önmagunknál. Meggyőznek bennünket arról, hogy ha közülük bárki helyteleníti, amit teszünk, a véleményét jobban kell tisztelnünk a sajátunkénál. A belesüppedés az Ego hamis tanításába fokozatosan aláássa az önértékelésünket, és kétségbe vonjuk saját, isteni lényünket.

„Az önbecsülésünk belső, pozitív hiteinkből, nem pedig mások jóváhagyásából keletkezik. Az EGO harcias, túlélési vágya diktálja azt, hogy spirituális mag nélküli fizikai lények vagyunk.”

Az EGO azt a hamis gondolatot hajszolja, hogy az értékünket az határozza meg, hogy mások miként vélekednek rólunk. ha tisztában vagyunk önmagunkkal, figyelmen kívül hagyhatjuk ezeket az üzeneteket és mások véleményét annak tekintjük, amik – mások véleményének. Sajnos az EGO megpróbálja megakadályozni, hogy a spirituális természetünk tudatosuljon bennünk. Mivel ezt a hatást nem észleljük tudatosan, rengeteg időt töltünk azzal, hogy küzdjünk mások elismeréséért, akivel csak találkozunk. Ha ez elmarad, akkor az életünk nagy részét azzal töltjük, hogy megpróbálunk azzá válni, akinek szerintünk mások látni szeretnének minket.

Valódi önmagunk spontaneitását nyomorítjuk meg, ha azt hisszük, más emberek gondolatai határozzák meg, kik vagyunk.

Ha mások véleményére hagyatkozunk, akkor megpróbálunk megváltozni, vagy kihátrálunk a helyzetből. Az önképünket másokba helyezzük, és ha ők visszautasítanak, már nem is létezünk. Az EGO úgy oldja meg ezt a dilemmát, hogy mindenki véleményéhez alkalmazkodik. Ha úgy vélik, ostobák vagyunk, megpróbáljuk meggyőzni őket, hogy másképp gondolják, és igyekszünk olyanná válni, amilyenek akarnak bennünket.

Hogy ki vagy, annak semmi köze ahhoz, hogy mások mit gondolnak rólad, és mi a véleményük. Az a személy, akinek az elismerésére vágysz, holnapra meggondolhatja magát, és ahelyett, hogy gyönyörűnek, intelligensnek vagy tehetségesnek tartana, úgy dönthet, hogy egy ostoba tökfejnek kiált ki, akit látni sem akar. Ez persze kínosan érint, ha a hamis önmagad határozza meg a gondolkodásodat. Így csábít az EGO a valódi önmagad semmibevételére.

Ha az elismerés keresése az élet értelme, akkor lényegében lehetetlen szeretetteli kapcsolatba kerülni egy másik emberi lénnyel. nem adhatunk azt, amink nincs. Nem adhatunk szeretetet, tiszteletet másoknak, ha ezt magunk számára is csak az elismerésében szerezzük meg. Az EGO közreműködésének eredménye az állandó félelem, összezavarodottság és boldogtalanság.

Egyetlen ember elismerésére, tiszteletére és szeretetére van szükséged, az pedig te magad vagy!

Forrás: Wayne W. Dyer – A váltás

Pin It on Pinterest