Az álomszimbólumok üzeneteket közvetítenek a tudatalattinkból? Vagy csak a tegnap esti pizza a hibás?

Minden éjszakai alvás során, az alvás 90. perctől legalább két óráig álmodunk. Időnként felébredve, félve vagy zavartan ébredhetünk álmainkból. Érdekes módon számos olyan álomtéma létezik, amelyek minden kultúrába beletartoznak, életkortól, nemtől vagy országtól függetlenül.

Suzanne Bergmann több mint 16 éve engedéllyel rendelkező szociális munkás és professzionális álommunkás szavaival élve:

„Az álom egy univerzális nyelv, gyakran az érzelmi fogalmakból kifinomult képeket hoz létre.”

Természetesen az álom nem minden elemének van tudattalan jelentése, néha tényleg csak a pizza. A fontos álmok észlelésének megkezdéséhez azonban el kell kezdeni egy álmai naplót, hogy össze tud hasonlítani az álmaidat az éppen akkor aktuális élethelyzeteddel.

Úgy írd le az álmaidat, mintha újraélnéd őket, és húzd alá az esetleges szokatlan vagy erőteljes szempontokat, amelyek központi szerepet játszanak a történetben, vagy amelyek ösztönösen vonzzák a figyelmet.

Ezután olvasd át az alábbi 30 álomszimbólum jelentését. Kezeld őket egy egyszerű kiindulási pontként, amellyel felfedezheted és megfejtheted, mit jelenthetnek számodra.

1. Állatok
Gyakran képviselik a psziché azon részét, amely kapcsolatban áll a természettel és a túléléssel. A ragadozó üldözése azt sugallja, hogy visszatartod az elnyomott érzelmeket, például a félelmet vagy az agressziót.

 

2. Csecsemők
A csecsemők vagy a kisgyermekek szimbolizálhatják az utódok iránti kifejezett vágyadat, vagy a saját sebezhetőségedet, vagy annak szükségességét, hogy szeretettel fordulj önmagad felé. Új kezdetet is jelezhetnek.

 

3. Üldözés
Ez az egyik leggyakoribb álomszimbólum az összes kultúrában. Ez azt jelenti, hogy fenyegetve érzed magadat, tehát gondoljon arra, ki üldöz téged (lehet szimbolikus is), és miért jelent lehetséges veszélyt az életedben.

 

4. Ruhák
Azt mutatják meg, hogyan akarjuk, hogy mások érzékeljenek minket. Ha az álom szimbóluma kopott ruházat, akkor jelentéktelennek, kopottnak érezheted magad. A ruhatárad megváltoztatása az életmód változását tükrözi.

 

5. Keresztek
Szubjektív módon értelmezd őket, a vallási meggyőződésedtől függően. Az egyensúly , a halál vagy az élet egy bizonyos szakaszának végét jelképezik. A konkrét körülmények segítenek meghatározni ezeket az álomszimbólumokat.

 

6. Vizsga
Ez jelentheti az önértékelést, és a vizsga tartalma tükrözi a személyiségednek vagy az életednek az ellenőrzött részét.

 

7. Egy szeretett személy halála
Bár zavaró, sötét és félelmet keltő lehet, az álom témája, egyszerűen változást jelent (végeket és új kezdeteket). Ezt nem feltétlenül kell bármilyen paranormális jóslatként kezelni. Ha azonban a közelmúltban elhunyt egy szeretted, akkor ez lehet a kísérlet, hogy kapcsolatot létesítsen veled.

 

8. Eső
Egy gyakori álomszimbólum, amely az irányítás elvesztése vagy egy kudarc miatti aggodalmaidhoz kapcsolódik.

 

9. Hibás gépek (lerobbant autó)
Ez az álomszimbólum jelenthet a teljesítményeddel kapcsolatos szorongást, vagy az életviteledben történő lassítás szükségességét. Utalhat arra is, hogy rossz irányba haladnál, és a tudatalatti így figyelmeztet, hogy állj meg.

 

10. Étel
A tudást szimbolizálja, mert úgy táplálja a testet, ahogy az információ táplálja az elmét.

 

11. Démonok
A gonosz lények elnyomott érzelmeket jeleznek. Ha figyelsz önmagadra, akkor érezheted azt, hogy a viselkedéseden kell változtatni és/vagy az érzelmi blokkokat feloldani.

 

álomszimbólum_démon

12. Haj
Freud szerint az álmokban lévő haj jelentős kapcsolatban áll a szexualitással. A dús haj a férfiasságot szimbolizálja, míg a hajvágás álomban a libidó elvesztését jelenti. A hajhullás  vonzóvá válástól való félelmét jelentheti.

 

13. Kezek
Szinte mindig jelen vannak az álmokban, amikor össze vannak kötve, ez a hiábavalóság érzéseit jelentheti. Kézmosás kifejezheti a bűntudatot.

 

14. Házak
Ez számos általános álomszimbólumot tartalmazhat, de az épület egésze a belső pszichédet képviseli. Minden szoba vagy emelet szimbolizálhatja a különféle érzelmeket, emlékeket és az életesemények értelmezését.

 

15. Gyilkosság
Ne aggódj, nem vagy szociopata (valószínűleg). Általában azt a vágyadat képviseli, amely a saját személyiségednek egy részét „megöli”. Ez is szimbolizálhatja egy adott ember iránti ellenségeskedést és azt a vágyat, hogy lásd, ahogy szenvednek. Ez utóbbi esetben kérlek, kezdj el dolgozni a feszültség és az indulatok feloldásán önmagadban.

 

16. Házasság
Ez lehet szó szerint a házasság utáni vágyakozás, vagy a psziché nőies és férfias részeinek összeolvadása.

 

17. Utazás
Ez magában foglalja repülést, a hajózást vagy bármi mást. Ez egy újabb gyakori álomszimbólum, amely megmutatja csalódást az élet fontos lehetőségeinek való esetleges kihagyása miatt. Ez a leggyakoribb, amikor egy nagy döntés meghozatalával küzdesz.

 

18. Pénz
Ez az önértékelést jelképezi. Ha álmodsz pénzcserélésről, az azt jelezheti, hogy bizonyos változásokat vársz az életedben.

 

19. Hegyek
Ezek általában akadályok, így a hegyre való sikeres mászás álomszimbóluma feltárhatja a valódi eredménnyel kapcsolatos érzéseket. A hegy tetején a táj megtekintése a tudatos, előítélet nélküli rálátást jelenti az életedre.

 

20. Meztelenség
Ez az egyik leggyakoribb álomszimbólum, feltárva másoknak valódi önmagad . Kiszolgáltatottnak és másoknak kitettnek érzed magad. Meztelenségednek bemutatása szexuális vágyakra vagy felismerési vágyra utalhat.

 

21. Emberek
Általában saját pszichéd tükröződik vissza az emberekben, és bemutathatja saját személyiségednek konkrét aspektusait.

 

álomszimbólum_emberek

22. Rádiók és tévék
Amikor ezeket látod, szerencséd van! Szimbolizálhatják a kommunikációs csatornákat a tudatos és a tudatalatti elme között.

 

23. Utak
Eltekintve attól, hogy szó szerint megnyilvánulnak, az utak közvetítik az élet irányát. Lehet, hogy ideje megkérdőjelezni jelenlegi életutat.

 

24. Iskolák
Ha gyerek vagy tinédzser álmodja, akkor valószínű, hogy az iskolai élettel kapcsolatos érzések tükröződnek vissza. De ha felnőtt vagy, akkor szükség lehet arra, hogy jobban megismerd és megértsd önmagadat.

 

25. Szexuális álmok
Egy másik általános álom, szimbolizálhatja az intimitást és a szex iránti vágyat. Vagy demonstrálhatják a tudattalan érzelmek egyesülését tudatos felismeréssel, új tudatosságot és személyes növekedést mutatva.

 

26. Tanárok
A tanár olyan személyeket, segítőket szimbolizál, akik segíteni tudják a lelki fejlődésedet, tudatosságod növekedését és a megvilágosodást.

 

27. Fogak
Ez is egy általános álomszimbólum. A fogak elvesztése rejtett félelmet mutathat az öregedéstől és vonzóvá válni az ellenkező nem szemében.

 

28. Csapdába esni (fizikailag)
Ez sok ember rémálom témája. Ez tükrözi az életed eseményeit, a menekülésre vágyást, vagy a helyes választásra való törekvést.

 

29. Járművek
Ezek tükrözhetik, hogy mennyire uralkodsz az életed felett. Például, az autó nincs ellenőrzés alatt, vagy valaki más vezet helyetted.

 

30. Víz
Milyen formában van a víz? Ez a tudatalatti állapot erőteljes mutatója. A nyugodt vízmedencék tükrözik a belső békét, míg a fodros óceán nyugtalanságot okozhat.