A csörgő rendkívüli dolog. A sámán eszköztárában általában van egy a dob mellett.  A sámán a csörgő hangjával is tudja szólítani a segítő szellemeket.

Néhány tipp az elkészítéséhez:

Ha csörgőt szeretnél készíteni érdemes előtte utazni és megkérni a segítőidet, hogy adjanak erre vonatkozóan útmutatást. Lehet, hogy látni fogod, hogy nézzen ki a végeredmény, de az is lehet, hogy konkrét utasításokat kapsz az anyagát vagy a díszítését illetően. Az is előfordulhat, hogy a Lakota indiánok módszerét javasolják, amihez össze kell szedned a hangyák által  – az alsó világból felhozott – gyűjtött kicsi fehét kavicsokat. Ekez a kis kavicsok fehér színűek, csillogók, achát kinézetűek, a hangyabólyok közelében meg fogod találni őket. A Lakoták pontosan 405 kavicsot tettek a tökhély csörgőbe. A 405-ös szám a Lakota indiánok földjén növő 405 fajta fát szimbolizálja. De az is lehet, hogy egy elszakadt nyaklánc vagy karkötő kristályait felhasználva készíted el.

Ne kapkodd el, az elkészítése már maga egy szertartás. Nem kell elkeseredned, ha a végeredmény nem pont olyan, amit az utazás során láttál vagy elképzeltél. Az a lényeg, hogy saját kezüleg készítetted el, bár néha még ez sem feltétel. kaphatsz olyan útmutatást is, hogy valakitől ajándékba fogod kapni, néha még azt is megmutatják, hogy ki az a személy, akitől várhatod. 

 

A használata

A csörgő hangja nem dallamos és nem emlékeztet a csörgőkígyó hangjára, ahogy azt sokan gondolják. A csörgőt a sámán a szellemek hívására és gyógyításra használja. Tökéletesen alkalmas energiablokkok feloldására, az energiaáramlás helyreállítására és a nem megfelelő (káros energia, mely behatolt a testbe) energia eltávolítására.

Amikor először akarod használni, minden bizonnyal zavarban leszel, hiszen ez egy teljesen új dolog a számodra. De minél többször használod, úgy múlik el a kezdeti bizonytalanság is.

Figyelj oda a hangjára, ismerd ki, ha éberen figyelsz észre fogod venni, hogy nem minden esetben ugyanaz a hangja. A csörgő “beszélni” fog hozzád, tanuld meg értelmezni az üzeneteit. Hallgass az intuíciódra, a belső hang ebben is segíteni fog. Ne csak a füleddel hallgasd, hanem az egész lényeddel!

 

A szellemek hívása

Az egyik égtáj felé fordulva négyszer megrázod, és ennek az égtájnak a szellemeit hívod, majd ugyanígy teszel a többi égtájjal is. A sorrendet te magad érezni fogod, hogy melyik égtáj legyen az első és melyik az utolsó. Aztán a csörgőt a Föld felé irányítva szintén négyszer megrázod, ekkor hívod a Föld szellemeit segítségül. Majd az ég felé emeled és szintén négyszer megrázod. Ha biztosra akarsz menni, akkor még egyszer körbe és kérd azokat a szellemeket is, akiket ugyan nem neveztél meg, de segíteni tudnak a feladatod elvégzésében.

 

Gyógyítás

Miután hívtad a segítő szellemeidet nincs más dolgod, mint azon a helyen, olyan ütemben és erőséggel rázni a csörgőt, ahogy az útmutatást kapod a segítőidtől.