A kreativitás sosem közönyös. A kreativitás törődést jelent. A kreativitás csak a szereteten és a törődésen keresztül működik.

A kreativitás nem lehet közönyös – ha közönyös vagy, a kreativitásod előbb-utóbb eltűnik. A kreativitás­hoz szenvedély, élet, energia kell. A kreativitáshoz az kell, hogy te egy áradat légy, egy heves, élénk, szenvedélyes áradat.

Ha közönyösen nézel egy virágra, akkor az a virág nem tud szép lenni. A közöny mindent közönségessé tesz. Akkor az ember élete hideg, önmagába zsugorodott. Ez a szerencsétlenség azért történt a Kelettel, mert a vallás rossz fordulatot vett, és az emberek azt kezdték hinni, hogy közönyösnek kell lenniük az élettel szemben.

Egyszer látogatóba jött hozzám egy ismerősöm. Körülnézett a kertemben, sokféle virág mindenfelé, és én éppen a kertben dolgoztam, amikor megérkezett. Azt mondta:

Nahát, téged érdekelnek a virágok és a kertészkedés? – vádló pil­lantásokat vetett rám, majd folytatta. – Én meg azt hittem, hogy mindezek iránt te közömbös vagy.

Én nem vagyok közömbös. A közöny negatív, önpusztító, a közöny menekülés a világ elől. Persze ha közönyös vagy, akkor sok kellemetlenségtől megkíméled magad; mindenfelől körbeveszed magad közönnyel. Semmi nem fog zavarni, háborítani. De csak azzal, hogy semmi nem zavar, nem sokra mész. Sosem leszel boldog és túláradó.

kreativitásA keleti ember azt hiszi, hogy a közönyösség a vallás útja. Csak eltávolodik, elszigetelődik az élettől. Hiányzik a kreativitás belőle, egyszerűen csak vegetál, és azt hiszi, hogy megvalósított valamit. De nem, semmit nem valósított meg.

A megvalósítás mindig pozitív, a megvalósítás mindig kreatív. Az Isten a kreativitás; hogy érhetnél el Istenhez közönyön keresztül? Isten nem közönyös; ő még a legkisebb fűszállal is törődik, még velük is törődik. Ugyanolyan törődéssel festi meg a pillangót, mint amilyen törődéssel létrehoz egy Buddhát.

A mindenség szeret. És ha eggyé szeretnél válni a mindenséggel, akkor neked is szeretned kell. A közöny lassú öngyilkosság. Szeress mélységes szeretettel, annyira, hogy te teljesen eltűnj a szeretetben, hogy egy tiszta, kreatív energia váljon belőled. Csak akkor lehetsz közös Istennel, csak akkor mehetsz vele kéz-a-kézben.

Számomra a kreativitás az ima,  a meditáció, a kreati­vitás az élet.

A kreativitásnak semmi köze egy speciális cselekvéshez, például a festészethez, költészethez, tánchoz vagy énekléshez. Nem köthető semmilyen nevezetes dologhoz. Bármi lehet kretív, alkotó, ezt a minőséget te viszed bele a cselekvésbe. Egy cselekvés önmagában sem kretív, sem nem kreatív. kreativitás nélkül is lehet festeni. Énekelhetsz is kreativitás nélkül. És felmoshatod a padlót kreatívan. Főzhetsz kretívan, alkotóan. A kreativitás az a minőság, amit te viszel a tetteidbe, egy magatartás, egy belső megközelítési mód, az, ahogyan nézed a dolgokat.

Tehát az első dolog, amit meg kell jegyezned, hogy ne kösd a kreativitást semmilyen speciális tevékenységhez. Az ember kreatív, alkotó, és ha az, akkor bármit csinál, még ha csak sétál is, a járásán látszik a kretivitás.

Bármit is csinálsz, ha örömmel csinálod, ha szeretettel csinálod, ha nem pusztán gazdasági érdekből cselekszel, akkor az kreatív. Ha valamilyen módon hozzájárul belső fejlődésedhez, ha fejlődsz általa, akkor az spirituális, kreatív, alkotó, isteni.

Ha kreatívabbá válsz, akkor istenibbé válsz. Minden vallás azt mondja, hogy Istten az alkotó, ő alkotta a világot.  Én nem tudom, hogy ő-e az alkotó vagy sem, de azt tudom, hogy ze minél alkotóbbá, kreatívabbá válsz, annál istenibb leszel. Ha a kretivitásod eléri a tetőfokát, ha egész életed kreatívvá,  alkotóvá válik, akkor Istenben élsz. 

Szeresd azt, amit csinálsz. légy meditatív, amikor csinálod,  mindegy mi az. Ha úgy hiszed, hogy nem vagy kreatív,  akkkor úgy is lesz. Nem leszel kreatív és alkotó, mert a hit nem csak hit. Ajtókat tár fel és ajtókat zár be. Ha valami negatívban hiszel, akkor az körbevesz téged, mintha magadra zártad volna az ajót. Ha úgy hiszed, hogy nem vagy kreatív, akkor nem leszel az, mert ez a hit kirekeszt, folyamatosan ellenszegül az áradat minden lehetőségének.

Forrás: A Sudden Clash of Thunder#4