Mindannyiunknak nehezünkre esik jóban lenni azokkal, akiknek személyisége az ún. „sötét triász” valamelyikének jegyeit viseli magán. A sötét triászba a következő három személyiségtípus tartozik: a machiavellista, a nárcisztikus és a pszichopata.

Az ezekbe tartozó emberek nem túl kellemes személyiségek és a becsületesség/alázat vonatkozásában is elég gyengén teljesítenek. A sötét triász három személyiségtípusának egyes vonásai megegyeznek: mindhárman önzők, tisztességtelenek, könyörtelenek és agresszívak.

 

A machiavellista személyiségtípus

Új főnököt kapsz a munkahelyeden. Hamarosan ráébredsz, hogy egy önző cselszövő, aki mindenkit manipulál, hogy elérje, amit akar. Neked is a szemedbe hazudott az egyik projekttel kapcsolatban, az ügyfeleket átveri, és a saját füleddel hallottad, ahogy a főigazgatónak hízeleg, miközben a kezdő teamvezetőre rá se hederít, felfigyelsz rá, hogy mindig mindenkinek azt mondja, amit az illető hallani szeretne, és minden kapcsolatot igyekszik saját előnyére fordítani.

Főnököd egy klasszikus machiavellista személyiségtípus. Az ilyen emberek cinikusak, és azt hiszik, hogy hozzájuk hasonlóan mindenki más is önző és hazug. Csak a hatalom, a kiemelkedő sikerek, a pénz és a győzelem hajtja őket. A machiavellista személyiségtípusok kiváló főgonoszok a filmeken – erre remek példa lehet Jockey Ewing a Dallasból -, ám velük dolgozni kész rémálom.

A legnagyobb veszélyt ránk nézve az jelenti, hogy amikor már nem vagyunk hasznosak számukra, átvernek minket, hazudnak nekünk, vagy egyszerűen csak félredobnak minket. Csak úgy védekezhetünk ez ellen, ha tisztában vagyunk valódi énjükkel – bár tulajdonságaikat sosem fogjuk tudni megváltoztatni, egy kicsit enyhíteni tudjuk viselkedésük káros hatásait. Bár az élet minden területén találkozhatunk machiavellista személyiségekkel, igen gyakran tapasztalhatjuk, hogy erőteljes vezér vagy katonai diktátor válik belőlük. Sokan rendelkeznek enyhe machiavellista vonásokkal.

 

A nárcisztikus személyiségtípus

Találkozol egy fiatalemberrel, aki elsőre lenyűgöz önbizalmával. Teljesen meg van győződve arról, hogy hamarosan sikeres és gazdag lesz. A saját képességeiről szóló történetek és megnyerő modora alapján úgy érzed, hogy egy valóban nem mindennapi emberrel hozott össze a sors. Aztán szép lassan észreveszed, mennyire imádja, ha mások csodálják, és hogy teljesen természétesnek tartja, hogy kijár neki a különleges bánásmód. Magasabb pozícióban levő emberek társaságát keresi, és egy szép napon az is kicsúszik a száján, hogy szerinte mindenki irigykedik a tehetségére és a megjelenésére. Ha valaki nem tiszteletteljesen szól hozzá, dühös lesz.

Ö a klasszikus nárcisztikus személyiségtípus. A machiavellista emberekhez hasonlóan a nárcisztikus egyének is csak saját vágyaik kielegítésére használják fel a környezetükben élőket, ám mindeközben rendkívül nagy véleménnyel vannak saját magukról. Önmagukról alkotott elképzeléseik hihetetlenül grandiózusak, és hatalmas sikerről, vagyonról, hírnévről és tökéletes szerelemről fantáziáinak. Ha valaki nem úgy bánik velük, mint ami szerintük nekik kijár, ennek általában dühkitörés formájában adnak hangot. Erre a személyiségre egy klasszikus példa Dávid Brent A hivatal című tévésorozatból. A szórakoztatóiparban dolgozó emberekben, többek között a színészekben és a hírességekben, az átlagosnál több nárcisztikus vonás fedezhető fel, de természetesen az élet minden területén találkozhatunk nárcisztikus személyiségekkel.

Ha összehoz minket a sors egy ilyen emberrel, akkor semmiképpen se feledkezzünk meg arról, hogy magasról tesznek a mi érdekeinkre. A velük való kapcsolatunk azon alapszik, hogy kiszolgáljuk hatalmas egojukat. Ha megpróbáljuk kipukkantani az önmaguk köré felfújt önbizalomlufit, az nagy eséllyel balul sikerül majd, és csak magunkra haragítjuk őket.

A pszichopata személyiségtípus

Milyen jelei lennének, ha a munkahelyünkön az új kolléga a pszichopata személyiségtípusba tartozna? Nagy eséllyel semmilyen.

A pszichopaták még a legtapasztaltabb szakembereket is át tudják verni: Robert Hare, a pszichopatológia mérésére szolgáló, széles körben elfogadott módszert kifejlesztő pszichológus, aki az FBI-nak is dolgozik, bevallotta, hogy már vele is többször kibabráltak pszichopaták. Viselkedésük általában elbűvölő. A társadalom bármely rétegében, bármely foglalkozási ágban találkozhatunk velük – akadnak pszichopata tanárok, orvosok, ügyvédek és pszichológusok is. A pszichopatákat gyakran őrült sorozatgyilkosokként képzeljük el, ám ez a kép nem helytálló – a pszichopaták pszichés szempontból nem betegek, és nem is mindegyikük gyilkos. Többségük nem gyilkos. Robert Hare szerint az átlagember azzal a pszichopata-típussal találkozik leggyakrabban, aki nem más, mint a kemény munkával megkeresett pénzünkre áhítozó, jó beszélőkével megáldott csaló.

A pszichopaták abban hasonlítanak a nárcisztikus személyiségre, hogy az átlagosnál sokkal jobb véleménnyel vannak önmagukról, illetve hogy másokat kizárólag saját céljaik megvalósításához használnak. Ám ezek mellett van egy különleges vonásuk, ami még veszélyesebbé teszi őket: szinte egyáltalán nincsenek érzelmeik, ezért nem képesek az együttérzésre sem. A pszichopaták nem érzik rosszul magukat, ha másoknak rosszat okoznak.

3 személyiségtípus, aki megmérgezi az életed

Robert Hare összegyűjtötte a pszichopata személyiségtípus jellegzetes vonásait:

 • Érzelmi/Interperszonális
 • Bőbeszédűség és felszínesség
 • Egocentrizmus és nagyzolás
 • A megbánás és bűnbánat teljes hiánya
 • Az empátia teljes hiánya
 • Öszintétlenség és manipulatív viselkedés
 • Sekélyes érzelmek
 • Deviancia a társas kapcsolatokban
 • Lobbanékonyság
 • A viselkedés hatékony kontrolljának hiánya
 • A felelősségérzet hiánya
 • Korai viselkedési zavarok
 • Felnőttkori antiszociális viselkedés

A börtönbüntetésüket töltő elítélteknek körülbelül 20%-a pszichopata. A súlyos bűncselekmények több mint felét pszichopaták követik el – az érzelmek és az empátia teljes hiánya miatt nincsenek fenntartásaik mások megkárosításával vagy bántalmazásával szemben A pszichopata sorozatgyilkosok egyik klasszikus példája Jeffrey Dahmer. Ám a pszichopaták többsége nincs börtönben, és mivel minden személyiségjegy egy széles skálán értelmezendő, sokunkban rejlenek pszichopata vonások.

A pszichopata személyiségtípussal rendelkező emberek többsége nem gyilkos vagy bűnöző, hanem átlagos munkát végző átlagos ember. Mivel a pszichopata személyiség igen gyakori, Paul Babiak és Róbert Hare pszichológusok szerint naponta lealább egy pszichopatával találkozunk. Manipulatív természetüknek és könyörtelen viselkedésüknek köszönhetően a pszichopaták gyakran igen magasra tudnak felkapaszkodni a társadalmi ranglétrán.

Babiak és Hare a Kígyók öltönyben – Amikor a pszichopaták dolgoznak című könyvükben (Scolar, 2013) arra a megállapításra jutott, hogy a modern vállalatok kiváló terepet biztosítanak az ambiciózus pszichopaták számára. Munkahelyi felvételük elsőre kiváló megoldásnak tűnhet ahhoz, hogy segítségükkel fellendüljön a cég egyik alulteljesítő vagy egy helyben toporgó részlege, hiszen karizmatikusak, szívesen vállalnak vezető szerepet és nem ijednek meg a kihívásoktól.

Ám a pszichopaták rengeteg kárt tudnak okozni a munkahelyen. Hazugságaik, manipulatív viselkedésük és kizárólag saját érdekeiket szolgáló lépéseik nyomában rombolás jár. Ha olyan szerencsétlen helyzetben vagyunk, hogy egy pszichopata a főnökünk, készüljünk fel, hogy gyengeségeinkre fog építeni ellenünk, kihasznál és talán még szekál is minket. És mindezt mások talán el sem hiszik majd, hiszen karizmatikus személyisége mindenkit messzemenőkig elvarázsol. Babiak és Hare szerint, ha életünket kész rémálommá teszi egy pszichopata főnök, akkor végső soron az a legjobb megoldás, ha új állás után nézünk.

A személyiség fontos önmagunk és mások megértése szempontjából, és az egyéni tulajdonságok átgondolása révén bizonyos szinten képesek vagyunk előre látni a viselkedést -sajátunkat csakúgy, mint másokét. Ám az egyéniség szemügyre vételével csak eddig a pontig juthatunk el – ha ennél többre vagyunk kíváncsiak, akkor érdemes górcső alá venni a környezet hatását is.

Forrrás: Louise Deacon – Pszichológia