Ha begépelem a keresőbe, hogy mégis hogyan gyógyítsam meg a lelkem, rögtön több ezer oldalt és alternatívát kínál, amelyek valós vagy kevésbé valós gyógyulást hoznak. Meditálás, több idő a természetben, terápia különböző fajtái vagy belső gyermek munka, esetleg naplózás. Az ismeretlen módszerekről nem is beszélve. És bár persze ezek mind segíthetnek a lelki gyógyulásban, vannak oldalai, amelyekről kevesen beszélnek.

 

Csak te vagy

Amikor elkezdesz a lelki gyógyulás útján járni, akkor elhangozhat olyan mondat, hogy senki nem jön megmenteni, amit addig el sem hiszel, amíg nem szembesülsz a szavak valódi jelentésével. Tényleg egyedül vagy vele. Senki nem jön megmenteni, senki nem veszi át a terheket és senki nem mutatja meg, számodra mi a legmegfelelőbb módszer a gyógyulásig.
Persze támogatóid lehetnek, akik motiválnak, megnevettetnek vagy együtt sírnak veled, de a munka nehezét neked magadnak kell elvégezned.

 

Könnyek

Ha igazán belekezdesz a lelki sebeid gyógyításába, sírni fogsz. Sokat. És van, hogy napokon keresztül, szinte megállás nélkül. Lesz idő, amikor már azt sem fogod tudni, mi indította el a könnyáradatot. Sírni fogsz, mert sírnod kell. Így szabadul meg a tested az évek, olykor évtizedeken át visszatartott fájdalomtól. Engedd magadnak, hogy kiáradjon a fájdalom és a szomorúság! Miután elengedted a fájdalmat, könnyebb lesz a további lépéseket megtenned. A lelki gyógyulás egyik fokozata “csupán” annyiból áll, hogy sírsz.

 

Hullámvasút 

Amikor megkapargatjuk az évek óta figyelmen kívül hagyott sebeket, akkor egy igazi érzelmi cunamit szabadítunk magunkra. Egyszer fenn, máskor lent. Egyszer azt érezzük, már kezünkben van az irányítás és pontosan tudjuk, merre kell haladnunk. Már látni a fényt a ködös erdőben. De máskor pedig a lent uralkodik rajtunk. Olyan mély gödörbe kerülünk, hogy azt érezzük, sosem mászunk ki belőle. Megadnánk magunkat és a földön fekve maradnánk. Elfogadni a hullámvasutat a lelki gyógyulásunk része. Nem egyszerű elfogadni vagy épp kiismerni, de muszáj.

 

Elengedés, új élet

Ha már benne vagy a gyógyulás folyamatában, és elég kitartó vagy, elérsz egy pontra, ahol elég jól átlátod már a helyzetedet. És akkor bizony ráébredsz, hogy ahogyan eddig éltél, az már nem szolgálja a javadat, Azok, akikkel körülveszed magad, lehet nem férnek bele az új életedbe. Azért, mert lehúznak, azért, mert nem fogadják el az új éned. Önmagadért ne félj elengedni másokat, szokásokat, helyeket vagy korábbi terveket!

Lesznek, akik megutálnak, mert változol. Vagy azért, mert nem értenek, vagy mert irritálod a saját démonaikat. Nekik valószínű már nincs helyük az életedben.
Az új életed hozza majd azokat az embereket, lehetőségeket és pillanatokat, amelyek boldoggá tesznek és nekik ott van szerepük az életedben.

 

Örökre marad

Lelki gyógyulás bármilyen formáját elkezdve ott lebeg előttünk a kérdés: Mikor leszek gyógyult? Milyen érzés lesz teljesen magam mögött hagyni a fájdalmat?
A helyzet pedig az, hogy ilyen nem lesz. Téves úton jársz, ha azt gondolod, egyszer majd elfelejted, ami a sebeket okozta és nem is borzongatja meg a lelked többé! A leghatékonyabban úgy tudsz fejlődni, ha elfogadod, már a kezdet kezdetén, hogy teljesen meggyógyítani a lelki sebeket nem tudod. Legalábbis, ahogyan alapból képzelnéd.

Igen, egyszer elmúlik a szomorúság és fájdalom. Igen, egyszer abbahagyod a sírást. Igen, lesz olyan, hogy már nem mész vissza a múltba és éled át újra meg újra. És lesz, amikor már az új éned dominál, aki az élet pozitív oldalát részesíti előnyben, nem a negatív, amely a sötét oldalon tart. De mindezek mellett a lelked egy része örökké emlékezni fog arra, min mentél keresztül. Egy részed meghalt. Azokat az éveket nem hozza vissza semmi. Ez is te vagy. És a lelki sebek gyógyítása során megtanulod, hogyan hozd egyensúlyba a két oldalad, és élj egy lehető legjobb életet.