fbpx

Mit jelent a spontaneitás? A spontaneitás összeegyeztethető a figyelemmel?

Sokan nehezen tudnak azonosulni a keleti tanokkal. Mi öntudatlanul reagálunk, míg a bölcs ember csak figyel.

Mit mond Buddha?

  • Ne csinálj semmit, csak állj itt! Ha megtanultad, hogyan állj, ha megtanultad, hogyan csendesülj el, ha már tudod, hogyan kell csak ülni, akkor csendben ülve, semmit nem csinálva, a tavasz eljön, és a fű nő magától.

A cselekvés folytatódik, de a kényszeres cselekvő már nincs ott.

Mit jelent ez?

A cselekvő az EGO. AZ EGO a múlt. Amikor cselekszünk az addig összegyűjtött, múltbéli tapasztalatainkon keresztül cselekszünk. Hogyan lehetnénk így spontának?

Az emlékeink uralják a jelenünket, a múlt miatt nem látjuk a jelent. Vakok vagyunk ahhoz, hogy lássuk, mi van most. A „nagytudású” emberek a legnagyobb vakok. Ők a múltban megszerzett ismereteiken keresztül működnek, mechanikus életet élnek. Megtanultak valamit, és mint egy robot, a betanult program szerint működnek az EGO irányítása alatt.

Legtöbben a múltunkon keresztül akarunk cselekedni, pedig az élet állandóan változik. Az életnek nem kötelessége a mi elvárásaink szerint cselekednie. Ezért az élet néha zavarba ejtő szituációkat tud produkálni a „nagytudású” emberek számára. Nekik mindig kész válaszaik vannak mindenre, bemagolták a szabályokat, az összes válasz a fejükben van. De az életben sosem merül fel kétszer ugyanaz a kérdés, ezért az ilyen típusú emberek mindig lemaradnak az életről.

Igen, fontos, hogy tanuljunk meg csendben ülni, de nem kell örökké ezt tennünk. A csendből fakad az igazi cselekvés. ha nem tanuljuk meg, mi a csend, mi a meditáció, akkor bármit is teszünk, az nem cselekvés lesz, hanem csak gépies reakció.

Ha valaki megsért minket, akkor idegesek leszünk. Aztán jön egy másik valaki, aki agyon dicsér és máris remekül érzed magad. Amíg ez így történik, addig nem vagyunk a magunk ura! Bárki manipulálhat, feldühíthet, dicsérhet, idegesíthet. Mások manipulálhatják a cselekedeteinket, ezért azok nem valódiak.

Az „ülj csendben, és figyelj” nem azt jelenti, hogy ne csináljunk semmit, és legyünk lusták! A figyelemből cselekvés lesz, inspirált cselekvés, egy új minőség. A figyelem a spontaneitás kezdete, a spontaneitás a figyelem beteljesedése.

 

Felhasznált irodalom: Osho Az élet misztériumai

Pin It on Pinterest