A görög biosz (élet) és rhythmos (rendszeresen előforduló mozgás vagy mozgás) szótőből eredő bioritmus a test holisztikus matematikai rendszereként fogható fel, amely képes előre jelezni, vagy tanulmányozva tudatosan irányítani az ember életének bizonyos aspektusait, mint például a teljesítmény, kreativitás és érzelmi fogékonyság.

A bioritmusok „az emberi testben lévő láthatatlan energiahullámok, amelyek állandó áramlásban vannak”. Ezek az energiaszintek minden ember számára egyedinek tekinthetők, és úgy gondolják, hogy születésünk pillanatában kezdődnek. De hogyan és mikor kezdődött a bioritmuselmélet?

Bioritmus kezdetei: Kozmikus harmónia

Míg a bioritmuselméletek az ókori kultúrák óta jelen vannak, beleértve azokat is, amelyek a születési asztrológiát gyakorolták, a bioritmuselmélet Wilhelm Fliessnek, egy 19. századi német orvosnak és Sigmund Freud pszichoanalitikus kollégájának tulajdonítható. Amint azt Thomas Gale írta, Fliess elmélete ciklusos periódusokon alapul – huszonhárom nap (fizikai/férfi) és huszonnyolc nap (érzelmi/női).

Gale szerint Fliess ezt a rendszert „a napokban és években mért napciklusok által irányított kozmikus harmóniának tekintette a személyes, családi és társadalmi események között, de hatással van rá az állat- és növényvilág is”. Az intellektuális ciklus Alfred Teltschernek, az Innsbrucki Egyetem mérnökprofesszorának tulajdonítható, aki az 1920-as években hozzáadta a harmadik ciklust, miután tanulmányozta diákjai tanulmányi teljesítményét.

 Ma a modernebb megközelítés összesen hat órára, vagyis bioritmusi periódusra bővítette a bioritmus ciklusokat:

Fizikai ciklus: A fizikai ciklus a koordinációhoz, a fizikai energiához, az erőhöz és az általános jóléthez kapcsolódik. A huszonhárom napos ciklus támogatja az optimális erőkifejtéshez szükséges idő pontosabb tudatosítását, valamint a pihenésre és felépülésre fordított időt.

Érzelmi ciklus: Ez a 28 napos ciklus a kreativitás, a tudatosság és az érzelmi érzékenység köré összpontosul, és hasznos lehet a depresszió vagy más hangulati rendellenességek kezelésében.

Az intellektuális ciklus: A kicsivel több mint egy hónapos, 33 napos intellektuális ciklus kritikus betekintést nyújt a memóriába, a kommunikációba és az analitikus működésbe. Ennek a ciklusnak a követése segíthet a munkavégzés határidejében és a célok kitűzésében.

Az intuitív ciklus: Ebben az időszakban a ciklus csúcspontjai a zsigereinkben való bizalom időszaka lehet, míg a ciklus alsó szakaszában érdemesebb az intellektusunkra vagy a logikai képességeinkre hagyatkozni.

A spirituális ciklus: A leghosszabb ciklus 53 napos, a spirituális ciklus olyan időszakokra utalhat, amikor a spirituális tudatosság megnövekszik, ami misztikus áttörések lehetőségét rejti magában.

Az esztétikai ciklus: A kreativitásba való betekintéssel, művészként és a művészeteket értékelőként egyaránt, az esztétikai ciklus segíthet irányítani az alkotási folyamatot.

 

Most, hogy ismerjük a különböző ciklusokat, azok hosszát és hatását, fontos tudni, hogyan lehet nyomon követni és mérni a bioritmusokat. Milyen eszközöket használnak leggyakrabban:

bioritmus diagram

Bioritmus diagramok

A mind a hat ciklusidőszakot tartalmazó számológép esetében a bio-rhythmcalculator.net teljes spektrumot biztosít egy egyszerű, kétlépéses módszerrel, megadva a születési dátumot és a bioritmus-diagram időtartamát. A generált diagram megmutatja, mire számíthat az energia-apályok és -áramlások tekintetében, és értékes eszköz lehet a kritikus és sebezhető napok tudatos tervezéséhez és tervezéséhez, és hogyan járulnak hozzá a termelékenység, a nyugalom és a társasági élet szintjéhez.

A görbék megfelelnek a csúcsoknak és a mélypontoknak; a középső metszetvonal felettiek lennének az optimális vagy pozitív bioritmikus idők; azok, amelyek alább esnek, jelezhetik a visszahúzódás idejét, jobban tükröződhetnek, vagy különböző energiaáramlásokhoz férhetnek hozzá.

A bioritmus és hatása az emberi működésre

A Psychology Today szerint „ a test és az agy számos funkciója nagyjából 90 perces ciklusokban működik. Az emberek, mint minden más állat, egy olyan világban élnek, amelyet alapvetően és szinte mindig a nappal és az éjszaka körforgása jellemez. Ennek a külső ténynek az életnek megvan a megfelelője a testünkben.”

Mostanában sok vita folyik az alvás fontosságáról; az alvási és ébrenléti szokásaink közötti kapcsolat ugyanolyan kritikus fontosságú általános jólétünk, egészségünk és működésünk szempontjából, mint az, hogy mit eszünk, hol élünk és mennyi pénzt keresünk. Amikor a bioritmusok szinkronban vannak a külvilággal, következetesebb energiaáramlást tapasztalhatunk, nem pedig súlyos csúcsokat és mélypontokat.

Az emberi test cirkadián ritmusokon működik, beleértve a szív- és érrendszer, a szervek és az anyagcsere funkciókat. Ezen túlmenően az emberi test másfajta testritmusokkal is rendelkezik, amelyeket ultradián ritmusnak neveznek, és amelyek rövidebb időtartamúak. Ezek közül a legismertebbek az álomciklusok, beleértve a REM-et vagy a gyors szemmozgásos alvást .

Az Alaska Sleep Clinic szerint, amikor elalszunk, a REM első szakasza körülbelül 90 percet vesz igénybe, és a normál felnőttnek legalább négy vagy öt ciklusra van szüksége az optimális alvásmennyiséghez. Minél jobban be tudjuk hangolni általános bioritmikus testünk óráit, annál valószínűbb, hogy tudatában leszünk annak, hogy mikor van szükség több pihenésre ciklusunk magas és alacsony működésű részeihez.

Dr. Roseanne Armitage, a Michigani Egyetem alvásszakértője szerint, ha nem figyelünk ezekre az információkra, az a képességei alatti élethez vezethet, valamint megterhelheti az immunrendszert és az általános egészségi állapotot.

A bioritmus a szervezetünk működése mellett eszköz lehet a párkompatibilitás, sőt a szerelem megtalálásához is. Egy dolog önmagaddal szinkronban élni; az egy másik dolog, hogy ezt barátságban, szerelemben, de akár üzleti és szakmai kapcsolatokban is el tudod érni. A bioritmus-kompatibilitás segíthet Önnek és partnerének abban, hogy olyan összehangolt energiaszinteket fedezzenek fel, amelyek túlmutatnak a vonzáson, egészen a valóban ugyanazon a hullámhosszon való tartózkodás mélyebb szintjéig .

Akár szórakoztatásra, akár az élet számos szakaszának feltérképezésére használják, a bioritmus értékes erőforrás az átgondoltabb és tudatosabb léthez.